Παράνομες δραστηριότητες της Εταιρείας «Σκοπιά» των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» φαίνεται ότι καλύπτονται από διαστρεβλωμένες ερμηνείες της Αγίας Γραφής και των ανθρωπίνων νόμων

Print
Κατηγορία: Μάρτυρες του Ιεχωβά
Published Date

Προσηλυτισμός

Δικαστήριο στη βόρεια Ρωσία επέβαλε την περασμένη Παρασκευή πρόστιμο σε δύο μέλη των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά» (Μ.τ.Ι.), καθώς βρέθηκαν ένοχα για εξτρεμιστικές ενέργειες σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη θρησκευτική ομάδα, ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα δικαστικά έγγραφα. Η Ρωσία απαγόρευσε επισήμως τους «Μ.τ.Ι.» το 2017 και κήρυξε την ομάδα ως εξτρεμιστική οργάνωση.

Άλλα δύο μέλη των «Μ.τ.Ι.», ένας Αμερικανός και ένας Ινδονήσιος συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για προσηλυτισμό, στην πόλη Τζάμπι της Ινδονησίας.

Η τοπική αστυνομία προέβη στη σύλληψη των δύο υπόπτων, ύστερα από καταγγελίες διάδοσης των διδασκαλιών των «Μ.τ.Ι» από πόρτα σε πόρτα, σε περιοχή της πόλης Τζάμπι, όπου κατοικούν κυρίως Μουσουλμάνοι.

Στο παρελθόν, οι «Μ.τ.Ι.» είχαν απαγορευτεί στην Ινδονησία με το Γενικό Διάταγμα αριθ. 129/1976, λόγω μιας σειράς νομικών παραβιάσεων που είχαν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν, όπως η άρνησή τους να χαιρετήσουν την εθνική σημαία. (Σύμφωνα με τη διδαχή της Σκοπιάς, υπάρχουν σήμερα δύο οργανώσεις: η μία του «Ιεχωβά» και η άλλη του Σατανά. Στην πρώτη ανήκουν μόνο οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», ενώ όλες οι κυβερνήσεις, οι εκκλησίες κλπ. ανήκουν στην οργάνωση του Σατανά).

Ωστόσο, το διάταγμα ανακλήθηκε το 2001 μετά την έκδοση, μεταξύ άλλων, του διατάγματος αριθ. 17/1998 της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. (rfa)

Οι δραστηριότητες των «Μ.τ.Ι.» έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και στην Ισπανία, εν μέρει λόγω της άρνησής τους να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία. Οι θρησκευτικές τους δραστηριότητες απαγορεύονται ή περιορίζονται σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη, την Κίνα, το Βιετνάμ και πολλές, ως επί το πλείστον μουσουλμανικές χώρες.

Αλλά, οι προσηλυτιστικές ενέργειες των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», ως δόλια και μεθοδευμένη προσπάθεια διείσδυσης στη θρησκευτική συνείδηση του ατόμου, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, ενώ ο κατάλογος των παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων της «Φυλλαδικής Εταιρείας Σκοπιά» δεν εξαντλείται στα όσα, ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται πιο κάτω.

Κάλυψη της παιδικής κακοποίησης στους κόλπους της οργάνωσης

Η εικαζόμενη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους των «Μ.τ.Ι.» είναι από καιρό στα πρωτοσέλιδα, ακολουθούμενη από ισχυρισμούς περί προστασίας, (από την οργάνωση), των φερόμενων ως παιδεραστών.

Το 2016, έρευνα που έγινε από τη βασιλική επιτροπή στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι η οργάνωση των «Μ.τ.Ι.» είχε ενώπιον της 1006 καταγγελίες εναντίον των εκεί μελών της, αλλά δεν ανέφερε τίποτε στις αρχές. Τον Απρίλιο, το περιοδικό «The Atlantic» αποκάλυψε ότι η οργάνωση διατηρούσε κατάλογο με τους κατηγορούμενους παιδόφιλους – μέλη της, ο οποίος χρονολογείται πολλές δεκαετίες πριν. Τα δικαστήρια έχουν επιβάλει επανειλημμένα πρόστιμο στη «Βιβλική και Φυλλαδική εταιρεία Σκοπιά της Νέας Υόρκης» (the Watchtower Bible and Tract Society of New York), μητρική οργάνωση και ηγετικό σώμα των «Μ.τ.Ι.», για την άρνηση της να παραδώσει εμπιστευτικά έγγραφα που σχετίζονται με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Και την περασμένη εβδομάδα, οι ισχυρισμοί που εκφράσθηκαν σε υπόθεση στην αμερικανική πολιτεία Μοντάνα ήλθαν ξανά στο προσκήνιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της εταιρείας «Σκοπιά» για την άρνηση της να αναφέρει στις αρχές τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού από μέλος της οργάνωσης.

Η υπόθεση στη Μοντάνα αποκαλύπτει αυτό, που οι πλείστοι όσοι ασχολούνται με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίζουν, ότι δηλαδή υπάρχει ένα προβληματικό κενό, μια ασάφεια ή ανεπάρκεια στη νομοθεσία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει ή να αποφύγει με άλλον τρόπο το σκοπό, σιωπηρό ή ρητό, του συστήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε χρήση μιας εξαίρεσης του νόμου που ορίζει ότι οι κληρικοί οφείλουν να αναφέρουν στις αρχές τις περιπτώσεις κακοποίησης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κληρικοί «δεν υποχρεούνται ν’ αναφέρουν γνωστή ή ύποπτη παιδική κακοποίηση, εάν η γνώση προέρχεται από εμπιστευτική επικοινωνία ή εξομολόγηση και το πρόσωπο που ομολογεί δεν συναινεί στην αποκάλυψη της ομολογίας του».

Εξάλλου, «κουλτούρα» στην οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» είναι βαθιά προβληματική διότι πολλές κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές της δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για παιδική κακοποίηση, όπως η οδηγία για παρουσίαση δυο αυτοπτών μαρτύρων (πού να βρεθούν;) αλλά και ο στιγματισμός και εξοστρακισμός των θυμάτων που θα τολμήσουν να καταγγείλουν τους δράστες.

Ψευδορκία - Στρατηγική θεοκρατικού πολέμου

Ανάμεσα στις ιδιαίτερες δοξασίες της Σκοπιάς (Watchtower) υπάρχει μια απαγόρευση για μετάγγιση αίματος, καθώς και μια διδασκαλία καλούμενη στρατηγική θεοκρατικού πολέμου η οποία δικαιολογεί τα ψεύδη στα δικαστήρια ή οπουδήποτε αλλού. 

Έχουν εντοπισθεί μόνο τρεις θρησκείες οι οποίες υιοθετούν φανερά αυτό το δόγμα. Η μία είναι η Άρια Αδελφότης (Aryan Brotherhood), μία ομάδα λευκών με κυριαρχικές αντιλήψεις η οποία διδάσκει ότι είναι αποδεκτό να ψεύδονται προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα της Αδελφότητας (W. Caughey, personal interview, Feb. 3, 1991). Μια άλλη είναι η «Ενωτική Εκκλησία» (Unification Church) – του Μουν, η οποία φέρεται ν’ ασκεί παρόμοιο δόγμα το οποίο καλείται Ουράνια Εξαπάτηση (Heavenly Deception) (Levine, 1980; Elkins, 1980).

Η τρίτη (θρησκεία) είναι το δόγμα του Θεοκρατικού Πολέμου της Σκοπιάς (Watchtower Theocratic War doctrine), το οποίο διδάσκει ότι είναι σωστό να αποκρύβεις την αλήθεια από «ανθρώπους που δεν την δικαιούνται» προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της Σκοπιάς. (Reed, 1992; Reed, 1997, p. 129; see also Franz, 1971, pp. 1060-1061, and Raines, 1996c). Επί λέξει, σύμφωνα με οδηγίες της Σκοπιάς, οι «Μάρτυρες» καλούνται ν’ «ασκήσουν τη Στρατηγική Θεοκρατικού Πολέμου» εναντίον οποιουδήποτε και όλων όσοι βρίσκονται σε μια «εχθρική –σαν λύκοι- θέση», που σημαίνει εναντίον οποιουδήποτε δεν αποδέχεται την Σκοπιά σαν οργάνωση τού Θεού και σαν αρχηγό των ανθρώπων του Θεού. Όλες οι υπόλοιπες θρησκείες ορίζονται σαν αμαρτωλές και Σατανικές(Franz 1991;Watchtower (περιοδικό Σκοπιά) May 1,1957, pp. 285-286 and p. 288 – το τελευταίο αυτό άρθρο έχει λογοκριθεί σε νεότερη έκδοση της Σκοπιάς).

Ο Reed ορίζει τη Στρατηγική του Θεοκρατικού Πολέμου ως εξής: «να κρύβεις την αλήθεια από ανθρώπους που δεν τη δικαιούνται, δηλαδή, να ψεύδεσαι στους ξένους όταν κρίνεται απαραίτητο» (Reed, 1995, p. 40). Προσθέτει ότι η Σκοπιά ορίζει την ψευδολογία ως «. . .ξεγέλασμα των ξένων για προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης. Οι αναλήθειες που λέγονται στους εχθρούς του Θεού δεν θεωρούνται ψέματα, λόγω του καθεστώτος πολέμου που υπάρχει μεταξύ τού στρατού του Θεού (οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά») και των δυνάμεων του Σατανά (ο υπόλοιπος κόσμος)». Ο Kotwall (1997, pp. 1-2) αναφέρει ότι η διδασκαλία της Σκοπιάς «να ψεύδονται και να εξαπατούν για το συμφέρον της θρησκείας είναι εγκεκριμένη από την Αγία Γραφή. Τέτοια ψέματα τα αποκαλούν στρατηγική θεοκρατικού πολέμου».

Καταρράκωση της προσωπικότητας του ατόμου

Σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί οι ‘Μάρτυρες του Ιεχωβά’ έχουν ψυχολογικά προβλήματα» (Why Jehovah's Witnesses Have Mental Problems), ο καθηγητής
Jerry Bergman, Ph.D διαπίστωσε ότι το ποσοστό ψυχικών ασθενειών μεταξύ των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο.

Αν και άτομα με συναισθηματικά προβλήματα έτειναν να προσχωρήσουν στους «Μ.τ.Ι.», στη συνέχεια οι διδασκαλίες της Σκοπιάς και η υποκουλτούρα της, επηρέασαν σαφώς την ψυχική υγεία των εμπλεκομένων.

Μια εξέταση των πολλών διαθέσιμων προσωπικών εμπειριών πρώην μελών αποκαλύπτει ένα σαφές πρότυπο προοδευτικής επιδείνωσης της ψυχικής υγείας που προκαλείται από τις διδασκαλίες, τις πρακτικές και το περιβάλλον που παράγει η Σκοπιά.

Sunday the 12th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©