Μεγάλη ανταπόκριση της ομογένειας σε έρανο για ναό στη Γιαλούσα

Print
Κατηγορία: Επίσκοπος Καρπασίας
Published Date

Περισσότερα από 75.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, για την αποκατάσταση των ζημιών και την συντήρηση των σπάνιων αγιογραφιών του ιερού ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα της Καρπασίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης – που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν – ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ συνοδευόμενος  από τον κοινοτάρχη της κατεχόμενης Γιαλούσας, Παναγιώτη Χατζηπαντελή.

Προσέφεραν τα εξής ποσά οι ακόλουθοι: Αρχιεπισκοπή Αμερικής 20.000 δολάρια, Νίκος Μούγιαρης 25.000, Εθνική Φιλόπτωχος 10.000, Ντίνος Ιορδάνου 5.000, Πανίκος Παπανικολάου 5.000, Ανδρέας Κωμοδρόμος 5.000, Φίλιπ Κρίστοφερ 5.000, Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος 1.000 και Φιλόπτωχος Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας 500.

Στη συγκινητική του ομιλία ο Επίσκοπος Χριστοφόρος – που τη μέρα εκείνη γιόρταζε τα 10 χρόνια από την ενθρόνισή του – ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που με την άδειά του επισκέπτεται τις ΗΠΑ, επιτελώντας το ιερό – κατά την έκφραση του Αρχιεπισκόπου – καθήκον που σχετίζεται με τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

«Δεν διασώζουμε μόνο ένα ιστορικό κτήριο που μας ενώνει με το Βυζάντιο, αλλά έναν ναό που μας ενώνει με την ελπίδα. Κι αυτό δεν είναι καθήκον μόνο δικό μου, ή του κοινοτάρχη Γιαλούσας αλλά όλων μας», είπε.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας εξήγησε τους λόγους γιατί είναι σημαντική η διάσωση του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου, ηλικίας 1.000 ετών. Περιέγραψε με συγκίνηση πως λειτούργησε για πρώτη φορά στο ναό, με χάρτινες αφίσες αγίων αντί για εικόνες και πως κατά την απόλυση, παρότι ήταν Σεπτέμβριος, είπε αυθόρμητα στο εκκλησίασμα Χριστός Ανέστη.

«Αυτή η λειτουργία ήταν η απαρχή της προσπάθειάς για να πάρουμε την άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την συγκέντρωση των χρημάτων» είπε.

«Έχω καθήκον να διαφυλάξω αυτό που μου κληροδότησε ο Θεός και να το παραδώσω στις επόμενες γενιές. Δεν έχω το δικαίωμα να το αφήσω να καταστραφεί» συμπλήρωσε.Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, το κόστος ξεπερνά τις 350.000 ευρώ και για να ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει να συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό.

Ήδη ο κοινοτάρχης Γιαλούσας και το συμβούλιο με τις προσπάθειές τους συγκέντρωσαν περισσότερα από 70.000 ευρώ. Τόνισε ότι ένα μέρος του ναού κινδυνεύει άμεσα γι’ αυτό είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος η συγκέντρωση των χρημάτων και η έναρξη των εργασιών αναστήλωσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών Κυριάκος Παπαστυλιανού συνεχάρη τον Επίσκοπο για τη σημασία που δίνει στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον κοινοτάρχη που αγκάλιασε την προσπάθεια.

Ο Γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Βασίλειος Φιλίππου μίλησε για τις τεράστιες επιπτώσεις που είχε για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου η τουρκική εισβολή και κατοχή και ευχήθηκε ευόδωση των προσπαθειών του επισκόπου και του κοινοτάρχη. «Ο Απόδημος Ελληνισμός θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμπάσχει μαζί σας», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στην εκδήλωση – που συντόνισε η Τασούλα Μαναρίδου – προβλήθηκε επίσης σύντομο ντοκιμαντέρ για το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Tuesday the 7th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©