Το «Ευαγγέλιο της Ευημερίας» (Prosperity gospel) γεμίζει τους ανθρώπους με «φρούδες ελπίδες και φόβους»

Print
Κατηγορία: Νεοπεντηκοστιανοί
Published Date

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

«Ακολουθώντας το ευαγγέλιο της ευημερίας, οι οπαδοί πλανώνται δίδοντας πίστη σε 'ψεύτικες ελπίδες' και ζουν με το φόβο ότι αν σταματήσουν να δίνουν στον 'ιεροκήρυκα' τα χρήματά τους, δεν θα βιώσουν το θαύμα τους», λέει ο Costi Hinn, (ανιψιός του γνωστού τηλευαγγελιστή Benny Hinn) ο οποίος εγκατέλειψε το θείο του και του ασκεί τώρα δριμεία κριτική. 

Πριν 15 περίπου χρόνια, απολαμβάνοντας τη δροσιά σε Ελληνική παραλία λίγο έξω από την Αθήνα, ούτε που γνώριζα καν ότι αυτή η ακτογραμμή ήταν μέρος του Αιγαίου πελάγους, η ίδια θάλασσα που διαπέρασε ο Απόστολος Παύλος για να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Δεν διδάσκαμε το ίδιο ευαγγέλιο με αυτό του Αποστόλου Παύλου.

Ταξίδευα (τότε) σε όλο τον κόσμο με το ιδιωτικό μας τζετ λαμβάνοντας μέρος σε εκστρατείες διάδοσης του «ευαγγελίου» και απολαμβάνοντας όποια πολυτέλεια επιθυμούσε η ψυχή μου. Στο κάτω κάτω υπηρετούσα τον Ιησού Χριστό και ζούσα τη ζωή της αφθονίας που εκείνος δήθεν υποσχέθηκε…

Μεγαλώνοντας στην αυτοκρατορία της οικογένειας Hinn ήταν σαν να ανήκα σε μία μίξη βασιλικής οικογένειας και της μαφίας. Η ζωή μας ήταν χλιδάτη, η αφοσίωση των οπαδών μας ήταν «εξασφαλισμένη» και η δική μας εκδοχή του ευαγγελίου απέφερε τα μάλα.

Ο Benny Hinn

Αν και  ο Ιησούς Χριστός ήταν μέρος του «ευαγγελίου μας», εντούτοις ήταν μάλλον ένα μαγικό τζίνι το οποίο αν το «έτριβες» με το σωστό τρόπο – δίνοντας χρήματα και έχοντας αρκετή πίστη – τότε θα σου παρείχε άφθονη την πνευματική σου «κληρονομιά». Ο στόχος του Θεού δεν ήταν η δόξα του αλλά το δικό μας (υλικό) κέρδος. Η χάρη του δεν θα μας ελευθέρωνε από τις αμαρτίες μας αλλά, θα μας έκανε πλούσιους. Η ζωή της αφθονίας που υποσχόταν δεν ήταν μελλοντική και αιώνια, ήταν τώρα. Ζούσαμε το ευαγγέλιο της ευημερίας…

Ο ανιψιός του Benny Hinn, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στις λατρευτικές συνάξεις του θείου του πριν αποκηρύξει τις διδαχές του, συνέχισε την εκστρατεία εναντίον του λεγόμενου «ευαγγελίου της ευημερίας» με πρόσφατη συνέντευξή τους στο Gospel Coalition podcast  στην οποία ανέφερε ότι η διδασκαλία περί «πλούτου και υγείας» εξαπατούσε (και συνεχίζει να εξαπατά) αδαείς και αφελείς ανθρώπους.

"Η ψεύτικη ελπίδα και ο φόβος είναι ίσως αυτά που ‘πουλούν περισσότερο’», είπε.

«Από τη μια είναι η απατηλή ελπίδα, - σύμφωνα με το ευαγγέλιο της ευημερίας, όλοι οι πιστοί Χριστιανοί είναι πλούσιοι και υγιείς – αλλά, από την άλλη είναι ο φόβος και η ανάγκη για προστασία, το αίσθημα ότι ‘ενόσω περιμένω την εκπλήρωση του θαύματος, θα βρίσκομαι κάτω από την προστασία του ‘χρισμένου’ από τον Θεό, υποτασσόμενος σ’ αυτόν (τον δήθεν προφήτη) και δίνοντάς του τα χρήματά μου», εξηγεί.                        

«Έτσι κι αλλιώς, είτε περιμένεις να γίνει ένα θαύμα, είτε θέλεις να είσαι προστατευμένος ενόσω περιμένεις το θαύμα σου, θα πρέπει να πληρώσεις».

Η αλίευση, διευκρινίζει, γίνεται μέσω εκείνων των υποσχέσεων που οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούνε.

«Ένα μήνυμα που κηρύσσει, ‘θα ευλογηθώ με όλα τα γήινα αγαθά και τα παιδιά μου δεν θα πάθουν καρκίνο και κανένας δεν πρόκειται να αρρωστήσει’, θέλω να πω, αυτό είναι κάτι που κάθε άτομο θέλει, είναι φυσικό να αναζητούμε άνεση, δεν θέλουμε πόνο…».

https://www.christiantoday.com/article/prosperity-gospel-makes-people-have-false-hope-and-fear-says-
benny-hinns-nephew/133111.htm

Βλέπε επίσης:  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΑΙ» - Η περίπτωσις του Benny Hinn, Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.  (1ονhttp://www.ppu.org.cy/index.php/en/component/content/article/45-heresies/neo-pentecostals/497-benny-hinn.html

(2ον) http://www.ppu.org.cy/index.php/en/45-heresies/neo-pentecostals/502-pantecostals.html

Αρχιμ. Αυγουστίνου Μύρου, Ασθένεια και "θεραπεία" στην αίρεση των Πεντηκοστιανών

http://www.ppu.org.cy/index.php/en/45-heresies/neo-pentecostals.html?start=10

Saturday the 6th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©