ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ “ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ” (Nation of Islam) ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Print
Κατηγορία: Σαηεντολογία
Published Date

Έξω από το κτίριο της λεγόμενης «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια ΗΠΑ) Φωτο: Mario Anzuoni/Reuters

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Ο Αμερικανός Louis Farrakhan, ηγέτης της θρησκευτικής ομάδας «Το Έθνος του Ισλάμ» (Nation of Islam -NOI) εισπράττει προμήθεια για κάθε έναν από τους οπαδούς του που υποβάλλονται στο λεγόμενο «΄Ωντιντιγκ» (‘auditing’) της Σαηεντολογίας.

Η Σαηεντολογία είναι κοινώς γνωστή ως η «θρησκεία» των αστέρων. Η διείσδυσή της στο Χόλυγουντ είναι βαθιά και η «πρόσληψη» διασημοτήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντας της στρατηγικής μάρκετινγκ της οργάνωσης… Ακούγεται κάπως περίεργο να περιγράφουμε τις προσηλυτιστικές προσπάθειες μιας θρησκείας ως ‘στρατηγικές μάρκετινγκ’, αλλά η Σαηεντολογία διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική θρησκεία. Λειτουργεί ως επιχείρηση στην καλύτερη περίπτωση και ως σέκτα (cult) στη χειρότερη.

Στο Λος Άντζελες, το ακριβότερο προπύργιο της Σαηεντολογίας είναι το Κέντρο Διασημοτήτων. Σε εκδήλωση που έγινε το 1999 για συλλογή χρημάτων για το Κέντρο, η ηθοποιός Λία Ρεμίνι έλεγε: «Το Κέντρο Διασημοτήτων είναι το δεύτερό μου σπίτι και δεν υπάρχει εδώ άνθρωπος που να μην μπορώ να αποταθώ όταν έχω κάποια δυσκολία στη ζωή μου. Εδώ υπάρχει κάτι για τον καθένα». Σήμερα όμως, η Ρεμίνι είναι αδιαμφισβήτητα η πλέον διάσημη αποστάτης της Οργάνωσης. Στη σειρά ντοκιμαντέρ «Σαηεντολογία και οι Συνέπειες» (Scientology and the Aftermath) που παρουσίασε μέσω του τηλεοπτικού καναλιού A&E, ρίχνει άπλετο φως στις καταχρήσεις μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «εκκλησία».

Η Ρεμίνι έχει καλύψει θέματα όπως η παιδική κακοποίηση, η παιδική εργασία, οι εξαναγκαστικές εκτρώσεις και πολλά άλλα, σε δύο σειρές ειδικών εκπομπών της A&E. Για πρώτη φορά, πολλοί Αμερικανοί μαθαίνουν ότι η Σαηεντολογία είναι κάτι άλλο εκτός από τη θρησκεία του Τομ Κρουζ και συνάμα ρίχνουν μια ματιά στα όσα απεχθή διαδραματίζονται μέσα στην οργάνωση.

Η Ρεμίνι καταβάλλει επίμονες και επίπονες προσπάθειες να παρουσιάσει πώς και γιατί η δύναμη και έκταση της Οργάνωσης είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Εκθέτει την επιρροή που έχει η Ομάδα αυτή στην επιβολή του νόμου (κυρίως στο Αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες) καθώς και σε ντόπιους πολιτικούς αξιωματούχους στο Λος Άντζελες και στην πόλη Clearwater στη Φλώριδα των Η.Π.Α, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης.

Οι Σαηεντολόγοι χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να αποτρέψουν τις έρευνες για παράξενες εξαφανίσεις ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Σιέλλυ Μισκάβιτς. Η σύζυγος του Μισκάβιτς, αρχηγού της Σαηεντολογίας, έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς εδώ και δέκα χρόνια. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει επίσης την υπόθεση της Λίζα Μακφέρσον, νεαρού μέλους της Σαηεντολογίας, που πέθανε στη Φλώριδα κάτω από πολύ ύποπτες συνθήκες, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο της Σαηεντολογίας για το οποίο δεν έχει γίνει σχεδόν καμία αναφορά: Η βαθιά σχέση της με μια άλλη Ομάδα, η οποία επίσης προκαλεί έντονο προβληματισμό, το «Έθνος του Ισλάμ» - the Nation of Islam (NOI).

Κάτω από την ηγεσία του Louis Farrakhan, το Έθνος του Ισλάμ παραμένει ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς που προωθούν τον αντισημιτισμό στη χώρα. Σε ομιλίες και μέσω ενός δικτύου από τεμένη, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει το «Έθνος του Ισλάμ», η αντισημιτική θεώρηση παραμένει βασικό στοιχείο της ιδεολογίας τους.

Ο ερευνητής-δημοσιογράφος Τόνυ Ορτένγκα ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των δύο προβληματικών ομάδων, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Village Voice, πριν από οκτώ χρόνια:

«Παρακολουθούμε με προσοχή τα μέλη του «Έθνους του Ισλάμ» να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο με τα e-meters, τα engrams και τα συγγράμματα του Λ. Ρον Χάμπαρντ (ιδρυτή της Σαηεντολογίας). Τα τελευταία χρόνια, ο θρησκευτικός ηγέτης της Οργάνωσης «Το έθνος του Ισλάμ», Λούης Φάρραχαν, παροτρύνει τους οπαδούς του να διαβάζουν το βιβλίο του Χάμπαρντ «Διανοητική» (Dianetics) και ακόμη να εκπαιδεύονται από τη Σαηεντολογία ώστε να γίνονται ώντιτορς (auditors).

Η δημοσιογράφος Ελίζα Γκρέυ έγραφε το 2012, στο ενημερωτικό Αμερικανικό περιοδικό The New Republic, για το ξεκίνημα της σχέσης των δύο Ομάδων:

Η πρώτη ευρείας κλίμακας ένταξη στη Σαηεντολογία, μελών του «Έθνους του Ισλάμ», έγινε τον Αύγουστο του 2010, όταν εκατοντάδες πιστών ταξίδεψαν στο Ρόουσμοντ, στο Ιλλινόϊς των Η.Π.Α, κοντά στα κεντρικά γραφεία του «Έθνους» για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο «Διανοητικής» (Dianetics), που αποτελεί το θεμελιώδες σύστημα πεποιθήσεων της Σαηεντολογίας. Εκεί, υποβλήθηκαν σε συνεδρίες «ώντιτιγκ» - ένα μείγμα ύπνωσης και ‘εξομολόγησης’ – όπου ένας Σαηεντολόγος δήθεν «καθαρίζει» τις οδυνηρές εμπειρίες από το υποσυνείδητό τους, στην παρουσία ενός ώντιτορ - (“auditor”). Στο τέλος του σεμιναρίου, ο Φάρραχαν είπε ότι, ήθελε όλοι όσοι ήταν παρόντες να εκπαιδευτούν για να γίνουν ώντιτορς.

Η σύνδεση μεταξύ των δύο ομάδων είναι πολύ πιο βαθιά. Στη σειρά ντοκυμαντέρ της Λία Ρεμίνι, ο Ααρόν Σμιθ-Λεβίν, εκθέτει την οικονομική σχέση και το κίνητρο των Μελών του «Έθνους του Ισλάμ» να συμμετάσχουν στη Σαηεντολογία και αντίστροφα. Ο Σμιθ-Λεβίν εξηγεί:

Ο Louis Farrakhan εισπράττει προμήθεια 10% στα χρήματα που πληρώνουν τα μέλη του «Έθνους» για «ώντιτινγκ» και 15% προμήθεια στα χρήματα που πληρώνουν για τα μαθήματα της Σαηεντολογίας. Το «Έθνος του Ισλάμ» αριθμεί περίπου 40,000 και πλέον μέλη…

Μετά την προβολή των ντοκυμαντέρ της Ρεμίνι και άλλων αποκαλύψεων, οι προσπάθειες της Σαηεντολογίας για στρατολόγηση νέων μελών έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα. Κάποιοι που πιθανόν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Οργάνωση, βρίσκουν διαθέσιμο στο διαδίκτυο ένα πλήθος αρνητικών πληροφοριών. Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος των νεοπροσληφθέντων στη Σαηεντολογία είναι μέλη του «Ισλαμικού Έθνους». Λίγες οργανώσεις είναι τόσο εξοικειωμένες με «κακή δημοσιότητα» όπως είναι το «Έθνος του Ισλάμ», έτσι τα νέα μέλη της Σαηεντολογίας που προέρχονται από εκείνη την Οργάνωση δεν πολυσκοτίζονται για το ότι δεν αρέσουν στους πλείστους Αμερικανούς.

Οι ηγέτες της Οργάνωσης «Έθνος του Ισλάμ» είναι ενεργά μέλη της Σαηεντολογίας και εισπράττουν προμήθειες παρακινώντας τους οπαδούς τους να ασκούν τη Σαηεντολογία παράλληλα με το Ισλάμ. Σε αντάλλαγμα, το «Έθνος του Ισλάμ» έχει πρόσβαση στην εξουσία που έχει αποκτήσει η Σαηεντολογία, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης της τεράστιας ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας και της υποδομής που διαθέτει για να επιτίθεται στους επικριτές και αντιπάλους της. Ο συνασπισμός και η συναύξηση των δύο αυτών Οργανώσεων, οι οποίες κάθε μια ξεχωριστά είναι ισχυρή και προβληματική με το δικό της τρόπο, προκαλεί ρίγη ανησυχίας.

https://www.nationalreview.com/2018/04/scientology-nation-of-islam-troubling-connections/

Thursday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©