Παρ’ ολίγο νύφη για Τζιχαντιστές

Print
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Η Αγγλίδα Κίμπερλυ Μάϊνερς, 29 ετών, αποκαλύπτει πως, μέσω του Facebook, πιάστηκε στα δίκτυα τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), όπου την προετοίμαζαν για τζιχαντίστρια νύφη, ενώ βρισκόταν σε πολύ ευάλωτη κατάσταση όταν την εγκατέλειψε ο αρραβωνιαστικός της αμέσως μετά το θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.

Ύστερα από τις τραυματικές εμπειρίες στην προσωπική της ζωή, η Κίμπερλυ δημιούργησε διαδικτυακή φιλία με τον στρατολόγο το ISIS Ναουίτ Χουσσέιν, ο οποίος της έκανε πλύση εγκεφάλου, της έδινε υποσχέσεις ότι θα την παντρευτεί και της έστελνε δεκάδες φρικιαστικές προπαγανδιστικές εικόνες και βίντεο.

Όπως λέει, τη βρήκε στο Facebook και σύντομα ξεκίνησε να της στέλνει «εκατοντάδες» μηνύματα κάθε μέρα.

«Τώρα ντρέπομαι, αλλά με κολάκευε η προσοχή που μου έδινε. Ο κόσμος δεν έχει ιδέα, αλλά ο ISIS ψάχνει ενεργά το Facebook για ευάλωτους ανθρώπους. Ανθρώπους όπως εμένα…».

Η Κίμπερλυ λέει ότι είχε προειδοποιηθεί από την αστυνομία να σταματήσει να συνομιλεί με τζιχαντιστές στο διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο Αίσια Λορέν αλ-Μπριτάνια.

Τελικά συνελήφθη πέρυσι, όταν οι Μυστικές Υπηρεσίες εντόπισαν ηλεκτρονικά μηνύματα από τον Χουσσέϊν με τα οποία την παρότρυνε να τον συναντήσει στη Συρία. Αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2017 χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα εναντίον της, ενώ της γνωστοποίησαν ότι θα μπορούσε να περάσει μέχρι και 10 χρόνια στη φυλακή.

Μετά τη σύλληψή της, η Κίμπερλυ πληροφορήθηκε ότι ο ηλικίας 32 ετών Χουσσέϊν, ο οποίος καταγόταν από το Κόβεντρυ της κεντρικής Αγγλίας, προσπαθούσε να πείσει άλλες δέκα Αγγλίδες να παντρευτούν τζιχαντιστές:

Η ιστορία της Σαφά Μπουλάρ

Εξάλλου η δεκαοχτάχρονη Σαφά Μπουλάρ, κατέστη η νεαρότερη γυναίκα μέχρι σήμερα, που καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μπουλάρ σκόπευε να επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες, τις οποίες αποκαλούσε «ανανάδες». Η νεαρή γυναίκα σκέφθηκε αυτό το σχέδιο διότι οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας την εμπόδισαν να ταξιδέψει στη Συρία και να παντρευτεί τον «αρραβωνιαστικό της».

Η Σαφάα Μπουλάρ γνωρίστηκε με τον Ναουίντ Χουσέιν μέσω του διαδικτύου, όταν ήταν 16 ετών. Αποφάσισε να πάει στη Συρία για να παντρευτούν και μετά να διαπράξουν μαζί επίθεση αυτοκτονίας «κρατημένοι από το χέρι»….

Εντυπωσιακή ομοιότητα παρουσιάζει επίσης η ιστορία της Βρετανίδας Σάλλυ Τζόουνς, γνωστής ως «Λευκή Χήρα»

Η Σάλλυ Τζόουνς όπως εμφανίζεται στο Twitter και δεξιά ως Αμμ Χουσσάιν αλ-Μπριτάνι σε φωτογραφία στο διαδίκτυο (φωτο: independent.co.uk)

Αφού ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδιχτύου από τζιχαντιστές που της πρόσφεραν γάμο, το 2013 η Τζόουνς εγκατέλειψε το σπίτι της στο Κεντ και έφυγε για τη Συρία παίρνοντας μαζί της το γιο της ο οποίος τότε ήταν μόλις οκτώ χρόνων.

Η Τζόουνς ονομάστηκε «Λευκή Χήρα» όταν ο τζιχαντιστής σύζυγός της πέθανε το 2015 σε αεροπορική επιδρομή.

Ο Τζόουνς χρησιμοποιούσε τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προπαγάνδα και για να στρατολογεί γυναίκες για το ISIS. Πέθανε σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία το 2017.

Η Κίμπερλυ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εμπειρία της για να προειδοποιήσει, όπως ανέφερε, για τους κινδύνους που εμπερικλείουν οι διαδικτυακές συνομιλίες με τζιχαντιστές.

Πηγές: BBC, The Guardian, news.com.au

Friday the 22nd. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©