Μαζικές αυτοκτονίες σε σέκτες – αιρέσεις – καταστροφικές λατρείες

Print
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΖΗΝΩΝΟΣ

Την περασμένη Κυριακή το πρωί, 11 μέλη μιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στην κατοικία τους στην περιοχή Burari του Βορείου Δελχί.

Τα πτώματα των μελών της οικογένειας βρέθηκαν απαγχονισμένα από το ταβάνι με καλυμμένα μάτια και χέρια δεμένα πισθάγκωνα, ενώ μία από τις σορούς βρέθηκε στο δάπεδο.

Λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη των σορών, η αστυνομία βρήκε στο σπίτι δύο σημειωματάρια με λεπτομέρειες για το πώς να «τερματίσετε τη ζωή για να πετύχετε τη «μόξα» («σωτηρία»). «Περιέχει οδηγίες, βήμα προς βήμα, πώς να ‘παραδώσεις’ τη ζωή σου, πως το ανθρώπινο σώμα είναι προσωρινό αλλά η ψυχή συνεχίζει να ζει, πώς να αντιμετωπίσεις το φόβο και τον πόνο καλύπτοντας το στόμα και τα μάτια με ταινία ή ύφασμα και δένοντας τα χέρια…

Το τελευταίο σημείωμα που γράφτηκε στις 25 Ιουνίου αποδίδεται σ’ έναν από τους νεκρούς, τον Λαλίτ, και αναφέρει πως όλοι έπρεπε να πηδήσουν από τα σκαμνιά στα οποία πατούσαν, αμέσως μόλις ακούσουν την εντολή του», δήλωσε αστυνομική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Indian Express.

Ο εντοπισμός των δύο σημειωματάριων οδήγησε στην υποψία ότι οι θάνατοι σχετίζονται με κάποιας μορφής αποκρυφιστική πρακτική.

Ενώ η ακριβής φύση των λατρευτικών τελετουργικών σε σχέση με τους θανάτους στο Μπουράρι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, οι μαζικές αυτοκτονίες αυτού του είδους δεν αποτελούν νέο φαινόμενο.

Ιστορικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι τελετουργικές μαζικές αυτοκτονίες ήταν συνηθισμένες ανάμεσα σε διάφορες θρησκευτικές ομάδες, από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές μαζικών αυτοκτονιών σε θρησκευτικές ομάδες στις δυτικές κοινωνίες.

«Το μυστικιστικό ‘παραλήρημα’ που δημιουργείται στο εσωτερικό της σέκτας (sect) – καταστροφικής λατρείας (cult) οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της ομάδας, καθώς ερμηνεύεται ως πράξη αυτοσυνειδησίας και αυτοεπιβεβαίωσης», γράφει η ψυχολόγος Ίνγκνια Μαντσινέλι στο άρθρο της «Μαζική αυτοκτονία: ιστορική και ψυχοδυναμική ανασκόπηση».

Παραθέτουμε πιο κάτω πέντε περιπτώσεις μαζικών αυτοκτονιών σε σέκτες:

«Tζόουνστάουν» (Jonestown)

Στις 18 Νοεμβρίου 1978, πάνω από 900 άτομα υπήρξαν θύματα μαζικής αυτοκτονίας που έλαβε χώρα σε απομονωμένο κοινόβιο στη ζούγκλα της νοτιοαμερικανικής Γουιάνας. Όλοι αυτοί που βρέθηκαν νεκροί, ήταν μέλη θρησκευτικής αίρεσης με την ονομασία «Ναός του Λαού» (‘People’s Temple’), που ιδρύθηκε από τον James Warren Jones, πρώην θρησκευτικό ιεροκήρυκα του κινήματος των Μεθοδιστών τη δεκαετία του 1950.

Ο Τζόουνς υπέβαλλε τους οπαδούς του σε τεχνικές ελέγχου του νου και αλλαγής συμπεριφοράς που δανείστηκε από τη Βόρεια Κορέα και τους εξανάγκαζε να εκχωρήσουν τα παιδιά τους στην επιμέλεια του κοινοβίου του και να τον αποκαλούν «μπαμπά». Τους έλεγε ψέματα για το τι συνέβαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμπεριλαμβανομένων ιστοριών για Αφροαμερικανούς που μεταφέρθηκαν δήθεν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – και τους καθοδηγούσε σε επαναληπτικές «ασκήσεις αυτοκτονίας» προετοιμάζοντάς τους σε περίπτωση επιδρομής των κυβερνητικών αρχών.

Στις 18 Νοεμβρίου 1978, ο Γερουσιαστής Leo Ryan από το Σαν Φρανσίσκο, επισκέφθηκε το Jonestown σε μια προσπάθεια να διερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις. Πολλά μέλη εξέφρασαν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν τη σέκτα μαζί με τον Ράϊαν και καθώς η ομάδα κατευθυνόταν στο χώρο απογείωσης του αεροσκάφους που θα τους μετέφερε, ανακόπηκε από τους «φύλακες» του ναού οι οποίοι τους πυροβόλησαν. Ο γερουσιαστής Ryan σκοτώθηκε μαζί με τρεις δημοσιογράφους και ένα από τα μέλη της λατρείας.

Αυτό που ακολούθησε είναι αυτό που είναι τώρα γνωστό ως η σφαγή του Jonestown και αυτό που πολλοί θεωρούν "μαζική δολοφονία": Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Jim Jones διέταξε τους οπαδούς του να πιούν χυμό σταφυλιού αναμεμειγμένο με κυάνιο (δηλητήριο).

Ο Τζόουνς έδωσε εντολή στα παιδιά να πιούν πρώτα, διασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι οι γονείς και οι πρεσβύτεροι δεν θα είχαν κανένα λόγο να ζήσουν. Αναφέρεται όμως ότι, ενώ κάποιοι από αυτούς που αυτοκτόνησαν, το έκαναν οικειοθελώς, υπήρξαν πολλοί που εξαναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν. Ο Τζόουνς επίσης αυτοκτόνησε στο τέλος.

Συνολικά, 918 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 276 παιδιών, πέθαναν στο Jonestown - και οι δολοφονίες σηματοδότησαν την μεγαλύτερη σε αριθμό απώλεια ζωής Αμερικανών πολιτών, πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ηλιακός Ναός» (Solar Temple)

Το Τάγμα του Ηλιακού Ναού ήταν μια απόκρυφη οργάνωση που επηρεάστηκε από τις διδασκαλίες του Aleister Crowley και του Τεκτονισμού. Υποστήριζαν έντονα ότι μια αποκαλυπτική καταστροφή ήταν πολύ κοντά και θα ακολουθούσε η κατάβαση του ουρανού στη γη και ότι μέλη του τάγματός τους θα κυβερνούσαν στη συνέχεια τον νέο πλανήτη. Απογοητευμένοι που οι πεποιθήσεις τους δεν πραγματοποιήθηκαν, αποφάσισαν αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Κατά τα έτη 1994 και 1995, περισσότερα από 50 μέλη της ομάδας από τον Καναδά μέχρι την Ελβετία και τη Γαλλία αυτοκτόνησαν με διάφορα μέσα, όπως ασφυξία, πυροβολισμό και δηλητηρίαση.

«Η Πύλη του Ουρανού» (Heaven’s Gate)

Στις 26 Μαρτίου 1997, τριάντα εννέα κορυφαίοι επαγγελματίες υπολογιστών βρέθηκαν νεκροί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Όλοι ήταν μέλη σέκτας με την ονομασία «Ανώτερη Πηγή». Τα μέλη της ομάδας πίστευαν στη δική τους εκδοχή της αγίας τριάδας που αποτελούσαν η Βίβλος, ο υπολογιστής και τα UFO.

Η ομάδα πίστευε ότι η αποκάλυψη ήταν κοντά και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η σωτηρία ήταν να μεταναστεύσουν στον άλλο κόσμο και να ενωθούν με τους εξωγήινους δημιουργούς τους. Για να επιτύχουν το στόχο τους, κατανάλωσαν βότκα αναμεμειγμένη με δηλητήριο και φόρεσαν στο κεφάλι πλαστικές σακούλες προκαλώντας ασφυξία.

«Το σπίτι του Αδάμ» (Adam House)

Η αυτοκτονία εννέα μελών μιας οικογένειας στην περιοχή Mymensingh στο Μπαγκλαντές το 2007 είχε αφήσει τη χώρα σε κατάσταση σοκ. Τα σημειωματάρια που βρέθηκαν στο σπίτι μετά το θάνατό τους αποκάλυψαν ότι προσπαθούσαν να αυτοκτονήσουν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, με την επιθυμία να μπορέσουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά οποιασδήποτε θρησκείας και να ζήσουν μια ζωή καθαρή όπως ο Αδάμ και η Εύα.

Η εννεαμελής οικογένεια με ηλικίες μεταξύ εννέα και 60 ετών έπεσαν κάτω από τους τροχούς ενός τρένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ετοιμάσει τα δικά τους φέρετρα και έσκαψαν έναν μαζικό τάφο στον κήπο του σπιτιού τους για να προετοιμαστούν για το θάνατό τους.

Τρεις φόνοι και μια αυτοκτονία στην Κύπρο

Στις 30 Μαρτίου 1990, μέλη της αστυνομίας Λεμεσού βρέθηκαν μπροστά από μία ανατριχιαστική σκηνή. Στο διαμέρισμα της Ι.Κ, βρήκαν σε προχωρημένη αποσύνθεση τα πτώματα τριών γυναικών και ενός ανήλικου αγοριού. Οι γυναίκες ήταν 47,45 και 20 χρονών. Ο ανήλικος 16. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η Ζ.Ι. πυροβόλησε την κόρη της, ακολούθως τον 16χρονο ανιψιό της και τέλος την αδελφή της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο γυναίκες είχαν εμμονή με τη μαύρη μαγεία. Πίστευαν πως από τότε που μετανάστευσαν στην Αυστραλία, μία σκοτεινή δύναμη τους έκανε κακό και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτήν. Πολλές φορές, η παράνοιά τους έφτανε σε τέτοιο σημείο ώστε έλεγαν πως «δεν έχουν μάτια, χέρια, αυτιά και δόντια».

Τα θύματα σε ενυπόγραφες διαθήκες που βρέθηκαν στον τόπο του αιματηρού και ειδεχθούς εγκλήματος ανέφεραν ότι αυτοκτόνησαν για να απαλλαγούν από τα μάγια και όρισαν μάλιστα κληρονόμο της περιουσίας τους.

Tuesday the 17th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©