Ιστορική απόφαση Δικαστηρίου στη Φινλανδία: «Η εξαίρεση των λεγομένων ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’ από τη στρατιωτική θητεία προκαλεί διακρίσεις»

Print
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018

Δικαστήριο στη Φινλανδία αποφάνθηκε ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση κατάταξης στο στρατό, την οποία απολαμβάνουν οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», δημιουργεί διακρίσεις

Νεοσύλλεκτοι στη Φινλανδία (Santahamina). Φώτο: Markku Ulander / Lehtikuva

Το Εφετείο του Ελσίνκι πήρε πρόσφατα (με 4 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον) απόφαση με την οποία η πολιτική μη φυλάκισης των "Μαρτύρων του Ιεχωβά" που δεν υπηρετούν τη θητεία τους, χαρακτηρίζεται ως μεροληπτική εναντίον άλλων αντιρρησιών συνειδήσεως. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα δικαστικής υπόθεσης που αφορούσε άνδρα ο οποίος φυλακίστηκε το 2016 επειδή είχε αρνηθεί να καταταγεί στο στρατό την προηγούμενη χρονιά.

Η απόφαση είναι η πρώτη δικαστική ετυμηγορία που καταδικάζει άμεσα την πρόνοια, η οποία καθιερώθηκε το 1987, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες που ανήκουν στην οργάνωση των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», κατ’ εξαίρεση δεν θα φυλακίζονται αν αρνηθούν να εκπληρώσουν τόσο τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις όσο και άλλες κοινωνικές (μη στρατιωτικές) υπηρεσίες.

Ο Συνήγορος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών εναντίον των Διακρίσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, έχουν από καιρό κρίνει, ότι ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή ισότητας των πολιτών, καθώς και την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει του συντάγματος.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Antti Häkkänen ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι υφιστάμενες απαλλαγές από τη στρατιωτική θητεία, θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα της νέας ετυμηγορίας».

 Ο κ. Häkkänen πρόσθεσε επίσης, ότι η συμμετοχή στην εθνική φρουρά είναι υποχρεωτική βάσει του συντάγματος της Φινλανδίας και ότι οι εξαιρέσεις από αυτή βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις.

https://yle.fi/uutiset/osasto/news/jehovahs_witness_exemption_from_conscription_deemed_prejudicial_in_pivotal_ruling/10089261

Thursday the 13th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©