Μητέρα πρώην «Μάρτυρας του Ιεχωβά» σκότωσε το σύζυγο και τα δύο παιδιά της και ακολούθως αυτοκτόνησε

Print
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Η πρακτική  αποκλεισμού  (shunning)  της εταιρείας Σκοπιά των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»  οδηγεί τα μέλη τους σε απονενοημένες πράξεις 

Μετάφραση-επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος

Η τριπλή δολοφονία-αυτοκτονία που διαπράχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Keego Harbor, περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ στην πολιτεία του Μίσιγκαν στις Η.Π.Α, έχει αφήσει άναυδους τους κατοίκους της μικρής αυτής πόλης.

Στα 45 της, η Lauren Stuart φαινόταν να τα έχει όλα. Αλλά πίσω από τη φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή, φίλοι και γνωστοί λένε ότι η Στιούαρτ ζούσε με το βάρος του εξοστρακισμού της, από τη «θρησκεία» στην οποία εκείνη και ο σύζυγός της είχαν μεγαλώσει.

Πριν από πέντε χρόνια, η Στιούαρτ και ο σύζυγός της εγκατέλειψαν τους λεγόμενους  «Μάρτυρες του Ιεχωβά», μια οργάνωση γνωστή για τις ιδιόρρυθμες διδασκαλίες της και την πρακτική της, γνωστή ως shunning, που αφορά απόρριψη (αποκοπή) από την κοινότητα, συστηματική αποφυγή και απομόνωση των πρώην μελών...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διαδικτυακού τύπου USA Today, φίλοι και άλλα πρώην μέλη της οργάνωσης, πιστεύουν ότι η αφόρητη κατάσταση που της προκαλούσε η συστηματική απόρριψη, οδήγησε τη Στιούαρτ στη δολοφονία του συζύγου και των δύο ενήλικων παιδιών της κι αμέσως μετά στην αυτοκτονία.

Όπως δήλωσαν, το ζεύγος εγκατέλειψε τη «θρησκεία» λόγω διαφωνιών που αφορούσαν «δογματικά και κοινωνικά θέματα». Η Λώρεν και ο ηλικίας 47 ετών Ντάνιελ Στιούαρτ ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους σε κολλέγιο, αλλά η εταιρεία Σκοπιά (των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά») το απαγορεύει, ανέφερε μια φίλη τους, η Joyce Taylor. Το έκαναν ούτως ή άλλως ...

Όταν κάποιος φύγει από την οργάνωση τίθεται σε εφαρμογή μια ευρείας έκτασης αποφυγή και περιφρόνησή του από τα υπόλοιπα μέλη της: Κανείς, ακόμη και οι γονείς, δεν επιτρέπεται να μιλήσει ξανά στον αποχωρήσαντα, ανέφερε η Taylor και μερικά άλλα πρώην μέλη στην εφημερίδα Free Press.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «Μάρτυρες του Ιεχωβά» οδηγούνται σε δολοφονίες και αυτοκτονία

Το 2001, το αίσθημα ντροπής που ένοιωθε λόγω της εκδίωξής του από τους «Μ.τ.Ι» οδήγησε τον Christian Longo, πρώην κάτοικο Μίτσιγκαν, στη δολοφονία της συζύγου και των τριών μικρών παιδιών του στο Όρεγκον. Οι Αρχές απεκάλυψαν ότι οικονομικές καταχρήσεις προκάλεσαν την αποκοπή του από τη θρησκευτική ομάδα, γεγονός που πυροδότησε τις δολοφονίες.

Το 2002, ο Robert Bryant από το McMinnville, πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του Τζάνετ και τα τέσσερα παιδιά τους και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Η αδελφή της Τζάνετ επικαλέστηκε την πρακτική περιφρόνησης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι προκάλεσε απομόνωση και απόγνωση που οδήγησαν τον Robert – «ένα στοργικό και αφοσιωμένο σύζυγο» - σ’αυτό το τραγικό ξέσπασμα.

Το 2014, τα τέσσερα μέλη οικογένειας βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στη Νότια Καρολίνα, ύστερα από φονικό – αυτοκτονία του πατέρα ο οποίος ήταν αφοσιωμένο μέλος των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Οι τρεις οικογένειες ανήκαν στην εταιρεία Σκοπιά των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», οι οποίοι λένε ότι «η τακτική περιφρόνησης των πρώην μελών τους (shunning) αποτελεί πράξη αγάπης που αποσκοπεί να εμπνεύσει τη μετάνοια και την επιστροφή στον ορθό τρόπο ζωής».

Πράξη «αγάπης» ή συγκαλυμένη επιθετικότητα;

Ο διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue Kipling Williams, ο οποίος έχει μελετήσει τις συνέπειες της αποκοπής για δεκαετίες, έχει ανακαλύψει ότι «οι άνθρωποι που εξοστρακίζονται υποφέρουν βαθειά». Κάνει λόγο για «προφανή έλλειψη αυτοεκτίμησης και κατάθλιψη, ενώ συμπεριλαμβάνει και ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως έλκη, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, άγχος, ψύχωση (λόγω παρατεταμένης απομόνωσης) και απώλεια της συναίσθησης της προσωπικής ‘αξίας’ ως προσώπου».

Στο βιβλίο του, Εξοστρακισμός: Η Δύναμη της Σιωπής, ο Williams αναλύει ότι «η πρακτική της αποκοπής –περιφρόνησης (shunning) και εξοστρακισμού από την ομάδα, αποτελεί  μια μορφή εκφοβισμού (bullying) και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους χώρους εργασίας, όταν ένας εργαζόμενος αναφέρει παρατυπίες... επειδή είναι πιο δύσκολο για το θύμα ν’ αποδείξει τα αντίποινα όταν η επιθετική πράξη είναι... ‘μη-πράξη’. Ωστόσο, η δύναμη που έχει αυτή η ‘απραξία’ να πληγώσει τον εργαζόμενο είναι τεράστια. Πρόκειται σίγουρα για μια πιο συγκαλυμμένη μορφή επιθετικότητας».

Ο Williams εξηγεί στη συνέχεια ότι «η πρακτική αυτή στοχεύει εκείνον τον εργαζόμενο (βλέπε μέλος των Μ.τ.Ι) που έχει δυσαρεστήσει τη διεύθυνση (βλέπε Εταιρεία Σκοπιά), συχνά για ‘βάσιμους’ λόγους, όπως η αναφορά παρατυπιών (βλέπε καταγγελίες για κακοποίηση) ή η έκφραση  αμφισβήτησης. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, η φυσιολογική αντίδραση του θύματος που είναι αναστάτωση και θυμός, μπορεί να οδηγήσει ένα πράο και ισορροπημένο άτομο μέχρι την τρέλα».

«Ας μη ξεγελιόμαστε», προειδοποιεί ο Williams. «Η πρακτική της αποκοπής δεν είναι μια ‘ευγενής’ πράξη. Είναι πράξη επιθετικότητας και μπορεί να καταστεί εξίσου επιζήμια, αν όχι θανάσιμη, για τα θύματά της».

Εγκλωβισμός και πλύση εγκεφάλου - Ασφυκτικές συνέπειες

Ερευνητές που έχουν μελετήσει την Οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», χρησιμοποιούν όρους όπως «ψυχολογικά καταστροφικές» για να περιγράψουν τις συνέπειες της περιφρόνησης των πρώην μελών, ειδικά για εκείνους που γνωρίζουν μόνο την πίστη των «Μ.τ.Ι».

Η ηγεσία των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», επιδιώκει να διατηρεί την κοινότητα μια κλειστή κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι φίλοι και γνωστοί προέρχονται μέσα από την Οργάνωση. Αν ένας «Μάρτυρας» αποστασιοποιηθεί, θα χάσει όχι μόνο τους περισσότερους φίλους του, αλλά θα βρεθεί επίσης σ’ ένα κόσμο με ελάχιστες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης.

Πέρα απ’ αυτά, πολλοί άνθρωποι που εγκατέλειψαν την οργάνωση, έχασαν όχι μόνο την οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά αισθάνονται επίσης αποξενωμένοι από τον Θεό, λέει ο 55 ετών LaRue, ο οποίος έφυγε από τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» πριν 20 χρόνια.

«Παραμένουν μετέωροι… Αφ’ ενός, έχουν διδαχθεί να μην πηγαίνουν σε άλλες εκκλησίες και από την άλλη, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν (στους ‘Μ.τ.Ι’)», εξηγεί ο LaRue. «Νοιώθουν αποξενωμένοι από το έλεος του Θεού», κατέληξε.

«Πρέπει να κατανοήσετε τη νοοτροπία των ‘Μαρτύρων του Ιεχωβά’», επισημαίνει ο Rick Ross, από το «Ινστιτούτο Ross για τη Μελέτη των Καταστροφικών Λατρειών, Παραθρησκευτικών Ομάδων και Ιδεολογικών Ρευμάτων», ο οποίος έχει κληθεί και καταθέσει σε πολλές δικαστικές υποθέσεις σχετικές με τους «Μ.τ.Ι».

«Διδάσκουν ότι μόνο η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά (Watchtower Bible and Tract Society) αποτελεί το σύνδεσμο του Θεού Ιεχωβά με τη Γη. Όλες οι άλλες εκκλησίες, οργανισμοί και Κυβερνήσεις είναι μέρος του κοσμικού συστήματος το οποίο επηρεάζεται από το Σατανά».

Σαν αποτέλεσμα αυτών των διδασκαλιών, ο εξοστρακισμός από την Οργάνωση ισοδυναμεί με «μια μορφή κοινωνικού και πνευματικού εξοστρακισμού, με θρυλικές συνέπειες», αναφέρουν στο βιβλίο τους "The Orwellian World of Jehovah's Witnesses" (University of Toronto Press, 1984), οι πρώην «Μάρτυρες» Heather and Gary Botting.

Οι «Μάρτυρες», γράφουν, διδάσκονται ότι «ο κόσμος έξω από την οργάνωσή τους πρέπει να θεωρείται ως επιβλαβής, εχθρικός, απαίσιος, ως ο μεγαλύτερος ‘εχθρός’. Σου κάνουν πλύση εγκεφάλου ώστε να φοβάσαι τον κόσμο και οποιαδήποτε στήριξη εκεί ‘έξω’… Συνεπώς, η μετάβαση σ’ εκείνο τον ξένο και εχθρικό κόσμο αποτελεί μια τρομαχτική και οδυνηρή εμπειρία, ακόμη και για εκείνους που φεύγουν οικειοθελώς, έχοντας ίσως προετοιμαστεί για την αποκοπή.

Για εκείνους που εξαναγκάστηκαν να φύγουν ξαφνικά και απρόσμενα, η αποκοπή μπορεί ν’ αποδειχθεί «ψυχολογικά καταστροφική».

Χάνουν υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα – κοινωνικά, οικονομικά, πνευματικά.

Thursday the 13th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©