Η εταιρεία Σκοπιά καλύπτει πάση θυσία την παιδική κακοποίηση στους κόλπους της οργάνωσης των λεγόμενων «Μαρτύρων του Ιεχωβά»

Print
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017

Του Trey Bundy

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Η ηγεσία των καλουμένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά» με θρασύτητα αψηφά τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες καλείται να παρουσιάσει στο δικαστήριο τα ονόματα και άλλα στοιχεία των κατηγορουμένων για παιδεραστία σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Από το 2014, τα δικαστήρια έχουν επιβάλει κυρώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη «Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρεία Σκοπιά» στη Νέα Υόρκη (the Watchtower Bible and Tract Society of New York), τη μητρική εταιρεία της οργάνωσης των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν απόρρητα έγγραφα.

Πρόκειται για έγγραφα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη χιλιάδων φερόμενων ως παιδεραστών, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλη τη χώρα, εξακολουθώντας να διαπράττουν τα ανοσιουργήματά τους σε βάρος ανήλικων παιδιών. Οι φάκελοι αυτοί περιλαμβάνουν τα ονόματα γνωστών και ύποπτων δραστών, τις διευθύνσεις των χώρων όπου γίνονται οι συνάξεις τους και περιγραφές των καταγγελλόμενων εγκλημάτων.

«Ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου για 37 χρόνια και δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο πράγμα», δήλωσε ο Irwin Zalkin, ο οποίος διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο Σαν Ντιέγκο και εκπροσωπεί θύματα κακοποίησης στους κόλπους της οργάνωσης των «Μαρτύρων του Ιεχωβά». «Κάνουν το παν για να προστατεύσουν την υπόληψη της Οργάνωσης, εις βάρος της ασφάλειας των παιδιών».

Ο Ζalkin υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για την επιβολή του νόμου, έχουν ηθική υποχρέωση να διερευνήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η Σκοπιά, ως προς την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και να κατάσχουν τα αρχεία της.

«Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας», συνέχισε. «Είναι αυτό που πρέπει να διερευνηθεί στο παρόν στάδιο».

Για περισσότερο από 25 χρόνια, αξιωματούχοι της Σκοπιάς έχουν δώσει εντολή στους κατά τόπους ηγέτες των 14,000 συνάξεων της Οργάνωσης στις ΗΠΑ (γνωστούς ως «πρεσβύτερους») ν’ αποκρύπτουν τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και να μην τις μεταφέρουν ενώπιον των αρμοδίων πολιτειακών αρχών για επιβολή του νόμου. Αντ’ αυτού, να χειρίζονται τις υποθέσεις εσωτερικά.

Η μυστικότητα (secrecy) αποτελεί δόγμα για την Οργάνωση. Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» διδάσκονται ν’ αποφεύγουν τον έξω κόσμο. Δεν ψηφίζουν, ούτε υπηρετούν στο στρατό και συνήθως αποτρέπονται να παρακολουθήσουν ανώτερες σπουδές.

Η απομόνωση αυτή εξυπηρετεί τους σκοπούς των κακοποιών, βεβαιώνει η Kathleen Hallisey, δικηγόρος στο Λονδίνο, η οποία ηγείται παρόμοιων αστικών αγωγών στην Αγγλία.

«Έχω την άποψη ότι, πολύ προσεκτικά επιλέγουν εκείνους τους χώρους όπου ξέρουν ότι μπορούν να δρουν με ατιμωρησία και δυστυχώς, οι πολιτικές της Σκοπιάς, τους επιτρέπουν να συνεχίζουν να εγκληματούν ξανά και ξανά και ξανά», δήλωσε η Hallisey.

Το 1997 η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» εξέδωσε οδηγία καλώντας τους «πρεσβύτερους» να ενημερώνουν γραπτώς τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για όλες τις περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης, αποστέλλοντας τα έντυπα σε ειδικό μπλε φάκελο.

Η οδηγία αυτή αποτέλεσε την απαρχή για τη δημιουργία αρχείου με στοιχεία που η Σκοπιά έχει συλλέξει και διατηρεί για δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα έγγραφά της.

«Είναι όλα εκεί. Πρόκειται για μια πολιτική χαραγμένη με γραπτές εντολές, διαταγές. Θέλω να πω, δεν χωρεί αμφιβολία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Zalkin, ο οποίος σε διάφορες περιπτώσεις το 2007 είχε διαπραγματευθεί αποζημιώσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για περισσότερα από 100 θύματα κακοποίησης. Όταν δημοσιοποιήθηκε η είδηση, άρχισε να λαμβάνει κλήσεις από θύματα σε διάφορους χώρους. Δώδεκα τηλεφωνήματα προήλθαν από πρώην «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Αρκετοί από αυτούς κατονόμαζαν τον ίδιο δράστη: Gonzalo Campos. Οι υποθέσεις αυτές οδήγησαν τον Zalkin στ’ απόρρητα έγγραφα της Σκοπιάς.

Το ιστορικό της έρευνας

Ο Campos ήταν μέλος των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τουλάχιστον επτά παιδιά σε διάφορες κοινότητες του Σαν Ντιέγκο κατά τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90. Σύμφωνα με καταθέσεις των «πρεσβυτέρων» των κοινοτήτων, εκείνο το διάστημα οι ηγέτες της Σκοπιάς γνώριζαν ότι ο Campos κακοποιούσε παιδιά αλλά, δεν τον κατήγγειλαν στις αρχές. Αντ’ αυτού τον προήγαγαν σε «πρεσβύτερο»…

Όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Δικαστηρίου, ο Campos παρέσυρε τα παιδιά στο πλαίσιο των μαθημάτων μελέτης της Βίβλου. Ένα από τα θύματά του ήταν ο Χοσέ Λόπεζ, ο οποίος ήταν μόλις 7 χρόνων όταν τον κακοποίησε ο Campos.

«Η Σκοπιά ή η Οργάνωση όφειλαν να τον καταγγείλουν στις αρχές και να τον κλείσουν στη φυλακή», είπε ο Λόπεζ.

Σε ένορκη κατάθεσή του, ο Campos ομολόγησε τις πράξεις του.

Το 2012 ο Zalkin κατέθεσε αγωγή εναντίον της Σκοπιάς εκ μέρους του Λόπεζ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Zalkin ζήτησε επισήμως όλη την αλληλογραφία που παρέλαβε η Σκοπιά, σαν αποτέλεσμα της οδηγίας του 1997. Τα έγγραφα θα αποδείκνυαν ότι η Σκοπιά γνώριζε για την παιδική κακοποίηση στους κόλπους της Οργάνωσης.

Το 2014, η Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Σαν Ντιέγκο, Τζόαν Λούις, διέταξε την οργάνωση να παραδώσει τα έγγραφα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια επικύρωσε το διάταγμα αλλά… η Σκοπιά αρνήθηκε.

Η Λούις έκλεισε την υπόθεση επιδικάζοντας παραδειγματική αποζημίωση 13.5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όφελος του Λόπεζ.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης επόμενης υπόθεσης, ο Zalkin ζήτησε και πάλι από τη Σκοπιά τα αρχεία με την παιδική κακοποίηση. Και πάλι η Σκοπιά αρνήθηκε. Αυτή τη φορά η Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Riverside County, Raquel Marquez απέρριψε την υπεράσπιση, υποχρεώνοντας τη Σκοπιά να καταβάλει 4 εκατομμύρια δολάρια για την παρακράτηση των εγγράφων.

Τελικά, στην επόμενη υπόθεση του Zalkin, φάνηκε ότι η Σκοπιά είχε συναινέσει. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα έγγραφα αλλά, υπό ένα όρο: Ο Zalkin δεν θα τα έδειχνε σε κανένα!

Ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σαν Ντιέγκο, Ρίτσαρντ Στράους συμφώνησε και η Σκοπιά άρχισε να στέλνει έγγραφα στον Zalkin.

Όταν όμως έφθασαν τα έγγραφα, παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η Σκοπιά είχε στείλει τους φακέλους για μια χρονική περίοδο τεσσάρων χρόνων αντί για 19 χρόνια που είχε διατάξει το Δικαστήριο. Η Σκοπιά είχε επίσης συντμήσει κρίσιμες πληροφορίες: τα ονόματα των δραστών και των συνάξεων. 

Τον Ιούνιο ο Στράους διέταξε τη Σκοπιά να πληρώνει 4,000 δολάρια την ημέρα μέχρι να συμμορφωθεί με το διάταγμα του Δικαστηρίου. H Σκοπιά υπέβαλε ένσταση.

«Η απόφασή τους να μην παραδώσουν τα έγγραφα είναι αμετάκλητη», σημειώνει ο Zalkin.

Η ηγεσία της Σκοπιάς αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποθέσεις. Σε ανακοίνωσή τους που δημοσίευσαν πέρυσι αναφέρουν ότι απεχθάνονται την κακοποίηση των παιδιών και ότι συμμορφώνονται με όλους τους νόμους που προνοούν την καταγγελία της παιδικής κακοποίησης…

Εν τω μεταξύ, ο Zalkin έχει σήμερα σε εκκρεμότητα 18 αγωγές κατά της Σκοπιάς.

Έχει επίσης συνοπτικά έγγραφα τεσσάρων χρόνων κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι στο γραφείο του. Το προστατευτικό διάταγμα του Δικαστηρίου του απαγορεύει να πει πόσα έγγραφα παρέλαβε ή να περιγράψει τα όσα αποκαλύπτουν σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών μέσα στις «Συνάξεις» των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

«Αισθάνομαι αγανακτισμένος. Να έχω δει όσα έχω δει, να γνωρίζουμε τι διαδραματίζεται σ’ αυτή την οργάνωση και να έχω ένα φίμωτρο στο στόμα, να μην μπορώ να μιλήσω…», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αποκαλύψουμε την αλήθεια και η Σκοπιά παρεμβαίνει, κάνει τα πάντα για να εμποδίσει αυτή την προσπάθεια».

https://www.revealnews.org/article/how-jehovahs-witnesses-leaders-hide-child-abuse-secrets-at-all-costs/

Saturday the 22nd. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©