Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας: Το κέντρο αποτοξίνωσης της Σαηεντολογίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση

Print
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Πρώην Σαηεντολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους του αμφιλεγόμενου προγράμματος αποτοξίνωσης Narconon

Ο εμπορικός οργανισμός «The Narconon Trust», ο οποίος συνδέεται με τη Σαηεντολογία, ζήτησε άδεια να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο σχολείο στο Ballivor της Ιρλανδίας, σε κέντρο αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά.  (Photograph: Seamus Farrelly)

Τόσο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες Ενημέρωσης και Ελέγχου (Hiqa) όσο και το Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας, εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα τις ανησυχίες τους σχετικά με το άνοιγμα θεραπευτικού κέντρου, στο οποίο οι ασθενείς περνούν πολλές ώρες σε σάουνα, λαμβάνοντας υπερβολικές δόσεις βιταμινών.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα, το θεραπευτικό πρόγραμμα έχει «ελάχιστη έως καμία τεκμηρίωση», σύμφωνα με την επιστήμη της ανθρώπινης φυσιολογίας και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχει σήμερα νομοθεσία που να ρυθμίζει τη λειτουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης, τότε το κέντρο το οποίο η Νάρκονον σχεδιάζει ν’ ανοίξει το Μάϊο, θα είναι ελεύθερο να λειτουργεί στην Ιρλανδία, χωρίς την άδεια του Υπουργείου Υγείας ή άλλης αρχής…

Εκατόν περίπου κάτοικοι της περιοχής εκδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη τη διαμαρτυρία τους έξω από το κτίριο, το οποίο βρίσκεται μερικά μόνο μέτρα από ένα τοπικό σχολείο και ένα βρεφικό σταθμό.

Πρώην Σαηεντολόγοι στην Ιρλανδία, οι οποίοι είχαν άμεση εμπειρία του προγράμματος αποτοξίνωσης Narconon, προειδοποιούν για τους κινδύνους της αμφιλεγόμενης θεραπείας.

Ο John McGhee, ο οποίος πέρασε τρία χρόνια στα πλοκάμια της σέκτας (cult), προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του εν λόγω κέντρου αποκατάστασης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Mirror ανέφερε σχετικά: «Αυτό το κέντρο θα είναι ένα εργαλείο προσηλυτισμού νέων μελών στη Σαηεντολογία και τίποτα άλλο. Δεν προσφέρει καμία θεραπεία για τίποτα».

«Στοχεύουν στα ευάλωτα άτομα και δεν υπάρχει καμία ιατρική βάση γι’ αυτή τη λεγόμενη θεραπεία».

«Είναι η πανάκειά τους, το μαγικό ελιξίριο για κάθε νόσο, αυτισμό, χαμηλό δείκτη νοημοσύνης και ό,τι άλλο σκεφτείς, αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ή ακόμα να επιφέρει το θάνατο».

Ο ηλικίας 38 χρόνων Τζον, εντάχθηκε στη Σαηεντολογία το 2006 και την εγκατέλειψε τρία χρόνια αργότερα, αφού είχε εν τω μεταξύ στραγγίξει τον τραπεζικό του λογαριασμό, ξοδεύοντας στην οργάνωση πέραν των 10,000 ευρώ.

Τον είχαν παρασύρει με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε μέρος σε μια σταδιακή διεργασία προς το «φωτισμό», γνωστή ως η «Γέφυρα προς την Πλήρη Ελευθερία», η οποία περιλάμβανε το πρόγραμμα κάθαρσης «Purification Rundown».

«Μου πούλησαν το πρόγραμμα για 1700 ευρώ και μου είπαν ότι θ’ απάλλασσε το σώμα μου από τις τοξίνες», δήλωσε.

«Παίρνεις τεράστιες δόσης Νιασίνης (βιταμινη Β3) και όταν αρχίσεις να ψήνεσαι και γίνεσαι κατακόκκινος από την πολύωρη παραμονή στη σάουνα, σου λένε ότι είναι η ακτινοβολία που βγαίνει από το σώμα σας».

Ο Τζον τελικά έφυγε όταν είδε έναν άλλο Σαηεντολόγο να καταρρέει από νευρικό κλονισμό κατά τη διάρκεια μιας έντονης και τιμωριτικής συνεδρίας του λεγόμενου προγράμματος Ώντιτιγκ (intense and punishing ‘survival’ auditing programme).

Το 2012, η Νάρκονον έχασε την άδεια λειτουργίας της στην Πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ, ύστερα από έρευνα για αρκετούς θανάτους στις εκεί εγκαταστάσεις της.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/scientology-rehab-centre-has-no-basis-in-science-says-department-1.3358153

https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/scientologists-narconon-detox-ballivor-meath-11882824

Saturday the 16th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©