ΚΑΙ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ» ΣΤΗΝ … ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Print
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Σύμφωνα με καταγγελία στην κρατική αστυνομία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η «Εκκλησία» της Σαηεντολογίας στο Δουβλίνο (Church of Scientology in Dublin) προσέφερε σε γυναίκα ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης (detoxification programme) αξίας 1600 ευρώ, το οποίο θα θεραπεύσει, δήθεν, τον αυτισμό του γιού της.

Η Οργάνωση της Σαηεντολογίας, η οποία άνοιξε πρόσφατα παράρτημα στο Firhouse – προάστειο στο Νότιο Δουβλίνο- πιθανόν τώρα ν’ αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την προώθηση της αμφιλεγόμενης θεραπείας. Η είδηση έρχεται ύστερα και από ισχυρισμούς της Φιόνα Ο’ Λήρ, η οποία είναι επικεφαλής εκστρατείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτιστικών ατόμων, ότι μέλος του τοπικού κέντρου της Σαηεντολογίας προσπάθησε να της πουλήσει ένα «εξαγνιστικό πρόγραμμα» (“purification rundown”) για τη θεραπεία του γιού της.

Η Ο’ Λήρ έχει ιδρύσει το σύνδεσμο «Μαζί για τα Δικαιώματα των Αυτιστικών Ατόμων» (Autistic Rights Together), ο οποίος διεξάγει εκστρατείες εναντίον των θεωριών αντιεμβολιασμού και σε ψευδο- θεραπείες που πωλούνται για δήθεν θεραπεία του αυτισμού.

Το λεγόμενο «Πρόγραμμα Κάθαρσης ή Εξαγνισμού»  (Purification Rundown) αποτελεί εμπορικό σήμα, ιδιοκτησίας του κυβερνώντος σώματος της Σαηεντολογίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εφίδρωση σε σάουνα για αρκετές ώρες την ημέρα, έντονη γυμναστική και λήψη υπερβολικών δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμινών) για αρκετές εβδομάδες. Χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Οργάνωσης γι’ αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά (the church’s drug rehabilitation programme).

Η Νιασίνη, γνωστή ως Βιταμίνη Β3, χρησιμοποιείται συνήθως σε δόσεις μέχρι και 5,000 mg ως μέρος του προγράμματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες είναι περίπου 15mg.

Η Ο’ Λήρ δήλωσε ότι προσεγγίσθηκε από αντιπρόσωπο του κέντρου στο Firhouse, αφού είχε συμπληρώσει ένα τεστ προσωπικότητας σε ιστοσελίδα της Σαηεντολογίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, της προτάθηκε ν’ αγοράσει βιβλίο του Ρον Χάμπαρντ – ιδρυτή της Σαηεντολογίας – σχετικά με το λεγόμενο «πρόγραμμα κάθαρσης» (purification rundown) και στη συνέχεια προσπάθησαν να της πλασάρουν το ίδιο το πρόγραμμα. Η μαγνητοφωνημένη συνομιλία δόθηκε στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Η Ο’ Λήρ, έντρομη πληροφορείται ότι η «θεραπεία» πωλείται με τη διαβεβαίωση ότι είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως αυτή του αυτισμού. Ο Σαηεντολόγος της είπε επίσης, ότι διαθέτουν δωμάτια για ενοικίαση, προς 80 ευρώ την εβδομάδα, για όσους θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

«Οι Σαηεντολόγοι είναι ενάντια στην επιστήμη και την ψυχιατρική και προτρέπουν τους ανθρώπους ν’ απορρίπτουν την επαγγελματική θεραπεία», πρόσθεσε η Ο’ Λήρ.

«Πιστεύουν ότι, η τεχνική «ώντιτιγκ» (auditing) και τα «εξαγνιστικά προγράμματα» (purification rundowns) που πωλούν, απαλλάσσουν τους ανθρώπους από τις ασθένειες. Ισχυρίζονται ακόμα ότι ‘διορθώνουν’ πολλές συνθήκες και καταστάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να έχουν»… συνέχισε.

Επεσήμανε επίσης, τις αναφορές σε θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτών των «προγραμμάτων κάθαρσης» (purification rundowns).

Το 2003, κατά τη διάρκεια νομικής αγωγής κατά της Σαηεντολογίας, ο Μάικλ Ράϊαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο University College του Δουβλίνου, κατέθεσε στο Ανώτερο Δικαστήριο (High Court), ότι η εν λόγω «θεραπεία», δεν είναι ασφαλής, ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η Ο’ Ληρ ανέφερε ότι όσα άτομα υποβάλλονται στη «θεραπεία» τίθενται σε κίνδυνο και ότι ευάλωτοι ενήλικες και παιδιά θα μπορούσαν να δελεαστούν να δοκιμάσουν, με βάση παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την υγεία τους. «Πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Η ίδια έχει ενημερώσει την αστυνομία (Gardaí), τον Ιατρικό Σύλλογο (Medical Council) και τη Ρυθμιστική Αρχή για τα Προϊόντα Υγείας (Health Products Regulatory Authority).

Ήδη, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αναρτηθεί καταγγελίες, ότι, ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νέο κέντρο, χρησιμοποιούνται από τους Σαηεντολόγους ως μέσο προσέλκυσης νέων μελών.

Το νέο κέντρο δυναμικότητας 1200 θέσεων, βρίσκεται στο πρώην Κέντρο Νίκης (Victory Centre), το οποίο η Οργάνωση αγόρασε έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο επίσημο άνοιγμά του τον περασμένο Οκτώβριο, παραβρέθηκε και ο David Miscavige, ηγέτης της Σαηεντολογίας. Είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ δεκάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

https://www.thetimes.co.uk/article/scientologists-in-dublin-peddle-autism-cure-0z5vc6d2m

Monday the 22nd. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©