"ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΕΣΙΑ MOON "

Μέγα ολίσθημα δύναται να χαρακτηρισθεί η πρωτοβουλία του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΗΠΑ να τιμήσει με το «Βραβείο Αθηναγόρα» τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και εκπρόσωπο της αιρετικής δοξασίας του ψευδομεσσία Μούν.
Το βραβείο δόθηκε στον Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του που έγινε σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρί¬ου. Το περίεργο ήταν ότι παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην διευθυντής της CΙΑ, Ελληνοαμερικανός, Τζορτζ Τένετ. Παρουσιάζοντας τον τιμώμενο ο κ. Τένετ ανέφερε ότι «είναι κάπως περίεργο ο πρώην Διευθυντής της CΙΑ να μιλάει για τον πρώην πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης», επισημαίνοντας αστειευόμενος: «Ο Πρόεδρος έχει φάκελο για μένα και εγώ έχω φάκελο για εκείνον». Εκείνο ίσως που δεν γνώριζαν αυτοί που συνέστησαν και πρότειναν να δοθεί το βραβείο στον κ. Γκορμπατσόφ είναι η δραστηριότητα και η διεθνής συνεργασία που έχει αναπτύξει με ένα επίσης πρώην μέλος της CΙΑ και νυν αιρεσιάρχη Ψευτομεσσία Μουν. Στα έντυπα της οργάνωσης το όνομά του Ρώσου πρώην προέδρου δεσπόζει, κάτι που προκαλεί εντύπωση. Η παρουσία του μάλιστα σε δύο εκδηλώσεις της οργάνωσης προβλήθηκε διεθνώς προκαλώντας δυσμενή σχόλια.
Σε ότι αφορά πάντως την προσωπικότητα του κ. Γκορμπατσόφ, ο κ. Τένετ ση¬μείωσε ότι «διακρίνεται για το κουράγιο και την ανθρωπιά του» και υποστήριξε «ό¬τι ήταν ένας από τους πιο ειλικρινείς ηγέτες του κόσμου». Πριν τη βράβευση του κ. Γκορμπατσόφ, πραγματοποιήθηκε τελετή για την ανάδειξη του ως Άρχοντα του Οι¬κουμενικού Πατριαρχείου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, εξέφρασε την ευγνωμο¬σύνη του για τη βράβευση και τη χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή». Μεταξύ άλλων, υπο¬στήριξε ότι «η Περεστρόικα άνοιξε τον δρόμο για την Ελευθερία και τη Δημοκρα¬τία». Μίλησε ακόμα για την «επιστροφή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την στα¬διακή αποκατάσταση των ελευθεριών» και αναφέρθηκε σε συνάντηση του με τους ηγέτες των διαφορετικών δογμάτων στην αίθουσα του Πολιτμπιρό στο Κρεμλίνο, «με στόχο τη δημιουργία νόμου για τη διασφάλιση της θρησκευτικής Ελευθερίας». Τέλος, έκανε αναφορά στην «παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση», προσθέτοντας ότι «σήμερα έχουμε τρεις προκλήσεις: Ασφάλεια και κατάργηση των όπλων μαζικής κα¬ταστροφής, καταπολέμηση της φτώχειας και το περιβάλλον».
Ο πρόεδρος του Τάγματος των Αρχόντων δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, αναφέρθη¬κε στους περιορισμούς που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι «νιώ¬θουμε πόνο ως Ορθόδοξοι γιατί γινόμαστε μάρτυρες μιας καταδίωξης από την τουρ¬κική κυβέρνηση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Άγκυρα έχει χάσει την επαφή της με το νόημα και τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας». Ο Αρχιεπί¬σκοπος Αμερικής Δημήτριος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρ¬θολομαίου αναφέροντας ότι «ποιος θα περίμενε το 2005 το ίδιο πρόσωπο που είχε αντιμετωπίσει τον Αύγουστο του 1991 το πραξικόπημα θα ήταν εδώ και θα γινόταν Άρχων;».

Άρθρο από Εφημερίδα ΣΤΥΛΟΣΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ                                   Σελίδα20                                                                                           Οκτώβριος 2005

Πίσω